Antena Căutare

Grecia legalizează căsătoriile între persoanele de același sex. Prima țară majoritar creștin-ortodoxă care ia această măsură

Cuplurile formate din persoane de același sex vor putea să se căsătorească legal în Grecia, odată cu votul din Parlament de joi.

omanei pe stradă care stau cu spatele și poartă un steac în culorile curcubeului (LGBTQ) Galerie
Căsătoria cuplurilor formate din persoane de același sex a fost legalizată în Grecia | Shutterstock

Grecia devine prima țară majoritar creștin-ortodoxă care legalizează căsătoriile între persoane de același sex. În ciuda susținerii guvernamentale, populația are păreri împărțite.

Citește și: Papa își dă binecuvântarea pentru relațiile între persoanele de același sex. Ce spune Suveranul Pontif despre ceremonia aferentă

Grecia legalizează căsătoriile între persoanele de același sex. Prima țară majoritar creștin-ortodoxă care ia această măsură

Conform BBC, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat că noua lege va „aboli cu îndrăzneală o inegalitate gravă”.

Citește și: Schimbări în biserică. Decizia Papei Francisc după ce i s-a cerut căsătoria preoților romano-catolici

În urma votului din Parlament de joi, cu 176 la 76 de voturi, cuplurile formate din persoane de același sex pot legal să adopte copii.

În ciuda susținerii puternice, aprobarea acestei legi a divizat țara, cu o rezistență acerbă condusă de puternica Biserică Ortodoxă. Susținătorii săi au organizat un miting de protest la Atena.

Citește și: Ce părere are Papa despre Inteligența Artificială. Avertismentul lansat de Suveranul Pontif către creștini

Mulți au afișat bannere, au purtat cruci, au citit rugăciuni și au cântat pasaje din Biblie în Piața Syntagma din capitală. Șeful Bisericii Ortodoxe, Arhiepiscopul Ieronim, a declarat că măsura va „corupe coeziunea socială a patriei”.

Proiectul de lege avea nevoie de o majoritate simplă pentru a trece prin parlamentul de 300 de membri. Mitsotakis a susținut proiectul de lege, dar a avut nevoie de sprijinul partidelor de opoziție pentru a-l propune mai departe, zeci de parlamentari din partidul său de guvernământ de centru-dreapta opunându-se.

Citește și: Ce i-au interzis medicii cu desăvârșire lui Papa Francisc, după operația la nivelul abdomenului. Câte zile va mai sta internat

„Oamenii care au fost invizibili vor fi, în sfârșit, vizibili în jurul nostru și, odată cu ei, mulți copii își vor găsi în sfârșit locul de drept”, a declarat Premierul în Parlament în timpul unei dezbateri înainte de vot.

„Reforma face viața mai bună a câtorva dintre concetățenii noștri, fără periclita cu nimic viața celorlalți”, mai adaugă el.

Citește și: Peste 100 de cineaşti LGBTQ boicotează un festival israelian în semn de solidaritate cu palestinienii

Organizațiile LGBTQ din Grecia s-au bucurat de această nouă măsură. „Este un moment istoric”, a declarat Stella Belia, șefa grupului de părinți de același sex Rainbow Families, pentru agenția de știri Reuters. „Este o zi fericită”, a mai adăugat.

În total, 15 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au legalizat deja căsătoria între persoane de același sex. Iar în întreaga lume, căsătoria între persoane de același sex este permisă în 35 de țări.

Citește și: „Copilul meu de şapte ani nu are nevoie să ştie ce este acela un travestit!" Părinţi scandalizați de invitatul adus de şcoală pentru a le vorbi copiilor

Grecia a rămas până acum în urma unora dintre vecinii săi europeni, în mare parte din cauza opoziției Bisericii. Este prima țară din sud-estul Europei care are egalitate de șanse în căsătorie.

Măsura vine după ce, la finalul anului 2023, Papa Francisc și-a dat binecuvântarea pentru relațiile între persoanele de același sex. Acesta a transmis un mesaj de iubire și toleranță, în ciuda controverselor stârnite.

Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro

Rezultate Loto 15 februarie 2024. Report în valoare de peste 6,59 milioane de euro la Loto 6/49 după extragerile de joi... Dorin Cioabă, executat silit de Fisc. Ce bunuri i-au fost confiscate „regelui romilor” și cu cât se vând la licitație...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x