Antena Căutare

Istorie demolata intr-un weekend

In Capitala, sfarsitul de saptamana a mai contabilizat alte doua distrugeri de patrimoniu. Casa Simona Lahovary de pe Strada Dumbrava Rosie a fost pusa la pamant vineri, iar de pe casa printului Cantacuzino de pe Strada Gutenberg 3 au fost distruse toate elementele decorative si artistice.


Potrivit Asociatiei ProDoMo, imobilul care a apartinut printului Cantacuzino a primit avizul de demolare in urma unei documentatii intocmite de Muzeul Municipiului Bucuresti, institutie care nu are astfel de atributii. Asociatia ProDoMo a depus la Directia pentru Cultura si Patrimoniu National (DCPN) a Municipiului Bucuresti o cerere de declansare a procedurii de clasare in regim de urgenta a imobilului.

Ministerul Culturii a solicitat prefectului Capitalei sa sisteze lucrarile de demolare a Casei General Gheorghe Cantacuzino de pe Strada Gutenberg 3, aflata in procedura de clasare ca monument istoric. In ciuda demersurilor, echipa de pe santier si-a continuat munca. In aceste conditii, reprezentantii Politiei au incercat sa-i evacueze din incinta imobilului pe distrugatori si, in urma refuzului acestora, oamenii legii i-au ridicat cu forta, fiind dusi pentru declaratii la Sectia 17 Politie Bucuresti.

Potrivit Doinei Vella, vicepresedinte al Asociatiei ProDoMo, casa de pe Strada Gutenberg 3 a fost resedinta printului Zizi Cantacuzino, care a donat o parte din parcela respectiva legionarilor, acestia construind acolo un alt corp de cladire, cunoscut in epoca drept sediu al Miscarii Legionare. Insa fosta resedinta a lui Zizi Cantacuzino, cladire din secolul al XIX-lea, este "inconfundabila", sustine Doina Vella.

Tot articolul, in Jurnalul National

Romania extremelor: Un sofer din Ministerul Sanatatii castiga de trei ori mai mult decat un medic rezident... Maramures: Zece copii intoxicati cu iaurt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x