Pește

Pește

Fructele de mare - numai pentru cei cu gusturi rafinate!

- ingrediente -


Fructele de mare se gătesc într-o multitudine de moduri: în salate, cu paste, cu legume, cu orez. Fiind uşor alterabile, când cumperi crustacee sau moluşte, ai grijă la miros, cele care au un miros puternic putând fi stricate. Midiile trebuie consumate proaspete; odată alterate, pot provoca intoxicaţii grave. Crabii trebuie să fie grei şi să aibă carapacea perfectă. La homari, pentru a le proba prospeţimea, verifică elasticitatea cozii; dacă e elastică, sunt proaspeţi şi buni de preparat. Stridiile, midiile şi alte scoici trebuie cumpărate vii, în timp ce creveţii trebuie să fie congelaţi, indiferent dacă sunt fierţi sau cruzi. Pentru deschiderea stridiilor, nu te hazarda să foloseşti un cuţit normal, foloseşte neapărat cuţitul special, cu sild protector. Stridiile pot fi pregătite în diverse feluri: fierte, prăjite, coapte sau sotate. Scoicile trebuie spălate foarte bine înainte de a fi puse la fiert. Se fierb în puţină apă, nu mai mult de 20 minute, deoarece se întăresc. Şi racii trebuie să fie neapărat vii, sănătoşi, de culoare verde-brună. Se spală bine în mai multe ape, se îndepărtează intestinul, prin scoaterea a doi solzişori de la mijloc, din coadă, apoi se pun la fiert vii, în apă clocotită. Calcanul se jupoaie de piele, după ce a fost opărit în apă clocotită. Se scot apoi bronhiile. Pentru a scoate intestinele, se taie cu grijă să nu se spargă fierea; se scot icrele, lapţii, apoi intestinele. Se taie aripioarele şi coada cât mai scurt şi se spală apoi sub jet de apă până iese apa limpede. Se freacă cu sare pe dinăuntru şi pe dinafară şi se lasă să stea două ore, după care se poate pregăti. Salata din calamari, midii, creveţi, caracatiţă, surimi, la care adaugi 2 ouă fierte, seminţe de pin, o roşie, o ceapă mică, ulei de măsline şi condimente după gust, este simplu de făcut. Ca şi calamarii pane: prepari o pastă ca pentru şniţele, apoi treci inelele de calamari prin ea, le prăjeşti în ulei încins, le scoţi pe hârtie absorbantă şi le poţi servi. Caracatiţa se prepară pe grătar - stropită cu ulei picant este o bunătate! -, se prăjeşte sau se adaugă la salate. Icrele se lasă la rece (presărate cu sare) 24 de ore, după care se pot pregăti. Din ficatul verde al homarului (mascul), se prepară o delicatesă numită „tomalley”; de asemenea, sosuri şi supe. La mare căutare sunt şi icrele roşii de homar. Algele marine se folosesc în salate, supe, ciorbe, mâncăruri cu orez etc.

Tartă cu fructe de mare

Ingrediente: 500 g amestec de fructe de mare (creveţi, carne de crab, scoici) îngheţat sau proaspăt; 200 g file de cod, 1 morcov mic şi 1 ţelină de 100 g, ambele rase fin, 1 praz, tăiat fin, 4 linguri cu smântână, aluat franţuzesc cumpărat, 3 ouă, 1 lingură cu făina, sare, piper, unt, pentru uns vasul.
Preparare: Fileul de peşte tăiat bucăţele se prăjeşte în ulei încins. Se scoate şi se scurge de ulei pe un prosop absorbant. Fructele de mare tăiate bucăţele se fierb câteva minute, în apă clocotită cu puţină sare. După ce s-au fiert, se scot, se scurg şi se trag în ulei încins. După ce s-au rumenit, fructele de mare se pun pe un prosop absorbant. Se păstrează o cană din apa în care au fiert fructele de mare. Se căleşte prazul, apoi se adaugă ţelina şi morcovul rase. Se adaugă smântâna, apoi se presară cu făină, sare şi piper. Se toarnă câteva linguri cu zeama în care au fiert fructele de mare. Se lasă să dea un clocot. Separat, se bat ouăle ca pentru omletă. Se amestecă fructele de mare şi peştele prăjit cu sosul de smântână. Se adaugă ouăle bătute. Se unge cu unt o tavă pentru copt şi se pune o pătură de aluat franţuzesc. Se toarnă umplutura, apoi se acoperă cu beţişoare de aluat, la fel ca pentru o tartă. Se dă tava la cuptorul încins bine şi se lasă la copt, 20 de minute.

Salată Louis

Ingrediente: 500 g amestec fructe de mare, 2 roşii mari, tăiate felii, 2 ouă fierte, tăiate felii, 1 castravete tăiat felii, 1/2 cană masline, salată verde, felii de lămâie. Sos Louis: o cană maioneză, 100 g sos cu chilli, o ceapă verde tăiată, piper.
Preparare: Se fierb fructele de mare, se aşază toate ingredientele pe un platou, iar deasupra se toarnă sosul rece.

Paella de marisco

Ingrediente: 150 g calamar, 150 g sepie, 8 gambe, 4 langustine, 12 midii proaspete, 2 stridii proaspete, o linguriţă boia (dulce sau iute), ulei de măsline, 8 linguri roşii tocate şofran, 500 g orez, 2 căţei de usturoi, supă de peşte, cât este necesar.
Preparare: Supa de peşte se prepară în casă din: cap şi coadă de peşte, fiert cu o ceapă, foaie de dafin, sare şi o roşie. Sepiile şi calamarul se curăţă şi se taie cubuleţe. Se pune uleiul la încins în paellera (tigaia în care se prepară paella) şi se prăjesc gambele şi langustinele, 1 minut, apoi se scot şi se păstrează. Se prăjesc apoi sepiile şi calamarul; când s-au aurit puţin, se adaugă roşiile tocate şi 2 căţei de usturoi tăiaţi fin. Se lasă până capătă o culoare mai închisă. Se adaugă boiaua de ardei, se amestecă totul şi se adaugă orezul. Se amestecă bine 1 minut, apoi se toarnă supa de peşte caldă şi usturoiul tocat. Se lasă la foc potrivit, încă 10 minute, după care se adaugă gambele şi langustinele păstrate, midiile şi stridiile şi se mai lasă 5 minute până se evaporă toată supa de peşte. Se dă la o parte de pe foc şi se lasă să se "odihnească" orezul în tigaie 2 minute, apoi se serveşte.

Spaghete cu fructe de mare

Ingrediente: 1/4 cană ulei de măsline, 1/4 cană de busuioc proaspăt, 1 linguriţă de usturoi, 2 creveţi, ½ calamar, 1 scoică, 1 bucată merlan, 4 stridii, ¼ pachet linguine (spaghete sau fetucini), pastă de tomate.
Preparare: Într-o oală în care fierbe 1,5 l apă, adaugi pastele şi laşi să fiarbă până când se înmoaie. Toci mare busuiocul, apoi fructele de mare în bucăţi potrivite, pentru a fi mâncate o dată (se lasă întregi scoica, creveţii şi stridiile). Încălzeşti uleiul într-o tigaie largă, prăjeşti usturoiul 30 de secunde, apoi adaugi fructele de mare (fără stridii). Prăjeşti 2 minute înainte de a adăuga pasta de tomate, busuiocul şi stridiile. Fierbi la foc mic 2 minute. O dată pătrunse fructele de mare, adaugi pastele în amestecul de fructe de mare. Presari busuioc proaspăt pe deasupra şi serveşti preparatul.

Rasol de melci

Ingrediente: 40 de melci, 1 fir cuişoare, 75 ml oţet, 200 ml vin alb, 100 g morcovi, 100 g ceapă, piper, 200 g sos de usturoi, 50 g unt, sare.
Preparare: Se spală melcii în mai multe ape, apoi cu un cuţit ascuţit se deschid carapacele cochiliilor. Se pun melcii în apă rece amestecată cu sare şi oţet şi se lasă circa doua ore, se opăresc cu apă fiartă, 8 minute, apoi se răcesc şi se spală din nou. Se pun la fiert în apă cu sare şi vin. Se adaugă morcovii, ceapa, piperul şi un fir de cuişoare, se fierb circa 3 ore, apoi se strecoară melcii, se scot din cochilii şi se taie partea neagră a melcului (ea conţine intestinele). Se serveşte cu sos de usturoi amestecat cu unt topit.



Reţete de la cititori

Plăcintă cu varză murată

Ingrediente: foi de plăcintă, o varză murată mare, un pahar de ulei, cimbru, piper, margarină.
Preparare: Varza se spală în apă călduţă de câteva ori, se taie fideluţă si se stoarce bine. Se căleste în ulei încins, se adaugă cimbru şi se potriveşte de piper. Umplutura se întinde pe foaia de plăcintă, după care se rulează. Rulourile se ung cu puţin ulei, se pun la cuptor, foc potrivit, într-o tavă a unsă bine cu margarină.

Salată delicioasă cu ton şi porumb

Ingrediente: 1 salată verde, 2 conserve ton mărunţit în ulei, 1 conservă porumb, măsline feliate, piper, sare, zeamă de lămâie, 1 legătură de ceapă verde.
Preparare: Se spală salata, frunză cu frunză, se taie fâşii mărunte, se amestecă împreună cu tonul, cu porumbul scurs bine şi cu măslinele. Se adaugă piper, sare, zeamă de lămâie după gust, ceapă verde tocată. Se amestecă bine.

- mod de preparare -

„Fructele de mare” sunt vieţuitoare marine comestibile: alge, crustacee, moluşte, peşti, echinoderme etc. Preparatele din peşte, creveţi, midii, homari, crabi, stridii, caracatiţe, calamari, alge etc. sunt adevărate delicatese

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest