Preparate carne

Preparate carne

Iahnie de fasole cu ciolan afumat, cea mai populară și gustoasă mâncare tradițională românească

- ingrediente -

 Iahnia de fasole este o mâncare tradițională românească, fiind chiar una dintre cele mai populare mâncăruri, mai ales asezonată cu ciolan afumat.

Cea mai gustoasă iahnie, se știe,  va fi cu fasole nouă, abia desfăcută din tecile bine uscate.

  • 500 g fasole albă
  • 2-3 cepe
  • 200 g pastă de roșii sau bulion
  • 50-75 ml ulei
  • 5-6 căței de usturoi
  • 2 crenguțe de cimbru uscat
  • 3 foi de dafin
  • sare
  •  piper
  • apă
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • ciolan afumat

- mod de preparare -

 Fasolea se spală bine și se pune la hidratat în multă apă rece, de seara până dimineața, la frigider.
Dimineața, se scurge apa, se clătește fasolea și se pune la fiert în apă cât să fie acoperită.
Se adaugă și un praf de bicarbonat de sodiu, pentru a scurta timpul de fierbere.
Se fierbe fasolea în două, trei ape, pentru câte două, trei clocote, abia apoi se lasă să fiarbă definitiv, adăugând în ultima apă, atunci când boabele de fasole încep să se pătrundă, o ceapă tocată mărunt.
Cea de-a doua ceapă, se toacă în cuburi și se călește în ulei, iar când devine sticloasă, se adaugă pasta de roșii sau bulionul.
Se lasă sosul de roșii să fiarbă la foc mic, până scade consistent, apoi se adaugă usturoiul curățat și răzuit, o foaie de dafin, o crenguță de cimbru și puțin busuioc și se amestecă bine totul.
Se gustă sosul și se asezonează cu sare și piper, opțional și zahăr, dacă sosul este acrișor.
În vasul cu fasole, spre final de fierbere, se adaugă o crenguță de cimbru și două foi de dafin, care se vor înlătura după 10 maxim 15 minute de preparare.
Foile de dafin au tendința de a schimba gustul preparatului, în amărui, dacă sunt fierte prea mult.
Separat, în alt vas se va fierbe ciolanul afumat, iar când este bine fiert, zeama se va adăuga peste fasole, pentru a-i da gust de afumătură.
Când fasolea este bine fiartă și bine scăzută, se adaugă peste sosul de roșii.
Se mai fierb împreună maxim 10 minute, timp în care se potrivește gustul de sare, eventual piper, apoi se stinge focul și se adaugă pătrunjelul tocat.
Se servește iahnia de fasole cu ciolan afumat, caldă, alături de murăturile preferate și ceapă roșie.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest