Preparate fără carne

Preparate fără carne

Fasole bătută sau fasole făcăluită, cu sos de ceapă și roșii

- ingrediente -

 Unul dintre cele mai bune preparate în perioadele de post și nu numai, este acest fel de fasole bătută sau fasole făcăluită, cu sos de ceapă și roșii!

  • 500 g fasole albă
  • 3-4 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 ardei
  • 1 căpățână usturoi
  • 2-3 foi de dafin
  • piper
  • cimbru
  • sare
  • 250 gr pastă de roșii
  • 200 ml ulei
  • 1 legatură mărar

- mod de preparare -

 Clătim bine fasolea și o lăsăm la hidratat în apă cât să fie bine acoperită, de seara până dimineața, la rece.
A doua zi, scurgem apa, clătim fasolea și o punem la fiert în apă cu 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu.
Bicarbonatul va ajuta boabele de fasole să fiarbă mai repede, dar este recomanda și pentru eliminarea substanțelor care produc disconfort digestiv.
Lăsăm fasolea să fiarbă 10 minute, apoi o scurgem, o clătim bine cu apă caldă și o punem din nou la fiert, de data aceasta cu apă și sare.
Adăugăm și o ceapă tocată mărunt, morcovii tocați în cuburi și lăsăm fasolea să fiarbă până se pătrunde.
O asezonăm pe parcurs cu sare, piper, cimbru și foile de dafin, pe care nu le lăsăm să fiarbă mai mult de 10 minute.
Foile de dafin fierte în exces devin amare.
Scurgem fasolea când este bine fiartă și o trecem prin blender împreună cu legumele și usturoiul curățat și pisat.
Adăugăm și 2-3 linguri de ulei, mărarul tocat și asezonăm gustul cu sare și piper.
Într-o tigaie, pe foc, călim restul de ceapă în ulei încins. apoi adăugăm pasta de roșii și 1 cățel de usturoi răzuit.
Condimentăm sosul cu sare, piper și cimbru și îl lăsăm pe foc până devine consistent.
Servim delicioasa fasole bătută sau fasole făcăluită cu sos de ceapă și roșii, alături de murăturile preferate.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest