Antena Căutare

Nicolai Tand: “Ca sa te apuci de o meserie in ospitalitate, trebuie sa-ti si placa”

Are 38 de ani si detine cel mai mai bun restaurant de tip "french cuisine" din Bucuresti, "La Cantine de Nicolai". Juratul Top Chef, Nicolai Tand, ne marturiseste, cu modestie si veselie, frumusetea meseriei de bucatar.

Nicolai Tand: “Ca sa te apuci de o meserie in ospitalitate, trebuie sa-ti si placa”
Nicolai Tand pe coperta revistei HORECA

In ultimul numar al revistei "Horeca", Nicolai impartaseste secretele meseriei de bucatar.

"Sunt pasionat de ceea ce fac si se vede!"

Un roman la Paris sau un francez in micul Paris? Nicolai Tand poate fi considerat cate putin din amandoua. Managerul restaurantului cu specific frantuzesc "La Cantine de Nicolai" este foarte modest in ceea ce priveste laudele care ii sunt aduse, dar marturiseste ca pasiunea pentru meserie este ingredientul sau secret: "am auzit ca suntem considerat cel mai bun restaurant, dar nu stiu ce sa zic…poate pentru ca sunt pasionat de ceea ce fac si se vede."

"In sectorul restauratiei am ajuns din intamplare"

Plecat de la varsta de 20 de ani de acasa, maramureseanul a lucrat peste tot unde a apucat. A fost sofer pe ambulanta, a lucrat in constructii, insa, marturiseste el,"in sectorul restauratiei am ajuns din intamplare".

Avea prieteni care lucrau la un local celebru, "La Cantine du Faubourg", numele ce i-a dat inspiratia pentru ceea ce avea sa devina, mai tarziu, propriul sau restaurant.

"Intr-o zi, un prieten mi-a zis sa ma angajez la el ca ospatar", spune Nicolai. Rezultatele nu au intarziat sa apara. Obisnuit sa munceasca, i-a fost foarte usor sa progreseze in cateva luni de la picol la ospatar, ca apoi sa fie numit director general al restaurantului. “Eram romanul bun la toate…managerul a vazut ca imi place meseria si o fac cu pasiune”, a mai declarat romanul.

"Pentru mine, un client pierdut este o nenorocire!"

Un om optimist si mereu cu zambetul pe buze, imbraca haina celui mai serios critic culinar, atunci cand este necesar. Nicolai nu se da in laturi de la munca. Se implica trup si suflet, atat in bucataria restaurantului cat si pe relatia cu clientii: ”Intru in fiecare zi in bucatarie, insa prefer sa fiu puntea dintre bucatarie si sala, sa tin legatura cu clientii”

Tand considera ca este foarte important sa comunici cu persoanele care iti calca pragul restaurantului. Vrea sa se convinga ca vor veni si a doua oara, sa isi delecteze papilele gustative cu inca un preparat delicios, specific cantinei. Accentul se pune pe fidelizarea clientului si isi doreste ca totul sa iasa perfect: “merg la ei la masa, stau cu ei de vorba sa ii intreb daca le place sau nu mancarea.”

Desi are o silueta de invidiat, Nicolai se declara un gurmand convins, caruia ii place sa experimenteze gusturi noi. Frecventeaza in special localurile noi, de tip libanez, asiatic sau italian. "Imi place sa fiu surprins", ne spune el.

Cand se intoarce in Maramures, prefera o mancare "ca la mama acasa"

Maramureseanul ne-a marturisit ca, timp de doi ani, se ducea personal la cumparaturi pentru aprovizionarea restaurantului, iar astazi, cand are putin timp liber, mai trage cate o fuga sa mai cumpere cate ceva, si se intoarce incarcat cu de toate, "de nu ma mai vad de sacose", rade el. Intotdeauna cauta furnizori noi, deoarece este foarte exigent in alegerea legumelor si a carnii.

Daca la restaurant este obisnuit cu tot felul de preparate pretentioase si exclusiviste, cand se intoarce acasa, in Maramures, Nicolai se rasfata cu o mancare traditionala: "imi place sa mananc slanina afumata, cu rosie, ceapa, branza si paine facuta pe vatra. Un deliciu!"

"Cantina" lui Nicolai imbina armonios gastronomia cu arta

S-a decis sa isi deschida propria afacere in Romania in 2009, cand s-a intors inapoi in tara. Pentru ca avea deja contracte stabilite cu oamenii cu care pastrase legatura in Franta, s-a hotarat sa aplice aici tot ceea ce a invatat in restaurantul din Paris. A trebuit sa se adapteze tipologiei clientului roman, deoarece, dupa cum marturiseste insusi Nicolai, "romanii sunt mai pretentiosi decat francezii."

Si-a deschis restaurantul in 2009, pe strada Povernei din capitala, impreuna cu un asociat francez, ce detine o galerie de arta, pe Avenue Montaigne, in Paris. Tablourile din interiorul restaurantului sunt pictate de el.

Nu numai decorul magnific te transpune intr-o era de eleganta si rafinament

Meniul specializat al restaurantului se schimba de doua ori pe an, conform sezonului, primavara-vara si toamna-iarna. Este realizat de un bucatar de la Hotel Plaza Athenee din Paris, restaurant cu stele Michelin si experienta in domeniu. "Pentru mine, cel mai important este gustul. Aspectul in farfurie conteaza, dar gustul este cel care face diferenta", ne marturiseste Nicolai.

"Le Cantine de Nicolai" imbina perfect gastronomia franceza cu lucrarile de arta contemporana, dand un plus de personalitate restaurantului, cu un design unic, la inaltimea unor clienti pe masura.

Pe Nicolai, cat si pe ceilalti jurati ii puteti vedea incepand cu 5 noiembrie, ora 20.30, numai la Antena1.

Cu ce i-a imblanzit Nicolai pe solistii Metallica in Franta?... Tudor Constantinescu i-a facut o surpriza dulce Simonei Gherghe!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Unde ne putem întâlni zi de zi :)

Dacă doriţi să revedeţi momente dragi din Top Chef nu e panică :). Iată câteva linkuri care vă pot ajuta. Site-ul emisiunii este http://a1.ro/top-chef/. Pe Facebook avem pagina https://www.facebook.com/antena1official/?fref=ts.Antena1/ , iar canalul nostru de YouTube este: http://www.youtube.com/Antena1AntenaTVGroup.

Nu în ultimul rând, puteţi urmări toate înregistrările integral pe AntenaPlayhttp://antenaplay.ro/top-chef-s2.

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Citește și
x