Culinare

Mazărea - bobiţe gustoase, dulci şi consistente

- ingrediente -


Mazărea proaspătă este catifelată la atingere, iar păstăile mici conţin boabe dulci şi aromate. Când cumperi mazăre în păstăi, desfă-le şi spală-le chiar înainte de a le găti sau servi. Cu cât mazarea este culeasă mai de timpuriu, cu atât boabele sunt mai fragede, dulci şi crocante. Mazărea se curăţă foarte uşor dacă îi rupi capetele şi desfaci păstaia de-a lungul liniei care separă cele două jumătăţi. Boabele nu se spală, întrucât au stat în teacă. Mazărea proaspătă este dulce, însă dacă se învecheşte trebuie să adaugi puţin zahăr când o pregăteşti. Mazărea se fierbe într-o cantitate mică de apă; timpul de gătire este de 5-10 minute. Mazărea din conserve este la fel de bună pentru orice preparat, dacă este tânără. Poţi să faci supă, simplă sau cu carne, mâncărică de mazăre dulce etc. sau să o prepari sote, cea mai bună combinaţie fiind cu ciuperci. De asemenea, este un ingredient ideal pentru salate. O salată gustoasă, frumos colorată, este cea cu mazăre, carne de pui, ceapă şi migdale. Mazărea proaspătă este gătită cel mai frecvent fiartă câteva minute, apoi scursă, acoperită cu frunze de salată şi condimentată cu mărar. Mazărea se poate fierbe şi la cuptorul cu microunde, 4-8 minute, sau la abur, 5-6 minute (preferabil la steamer), până când se pătrunde. O stropeşti cu ulei de măsline sau cu un cub de unt topit deasupra, apoi presari sare şi piper. Când eşti grăbit, faci din ea o garnitură, în doar 5 minute în microunde, lângă o lingură de orez fiert în supă şi o pulpă de pui. Mazărea se poate găti şi sub formă de supă cremă, piure sau sotată cu ceapă. În Ardeal, se găteşte scăzută, cu rântaş, lapte şi smântână.

Salată de legume

Ingrediente: 400 g boabe de mazăre, 1 castravete, 150 ridichi, o legătură de ceapă verde. Pentru sos: 2 linguri oţet de vin roşu, 4 linguri ulei de măsline, 1 linguriţă miere; sare şi piper după gust.
Preparare: Amestecă mazărea, castravetele taiat felii, ridichile tăiate felii şi ceapa verde tocată. Pentru sos, amesteci oţetul de vin roşu cu uleiul de măsline şi linguriţa de miere. Adaugi sare şi piper, apoi torni amestecul peste legume şi salata este gata.

Mâncare de mazăre cu carne

Ingrediente: 400 g carne de pui, 1/2 kg mazăre boabe, 1/4 suc de roşii, 50 ml ulei ( 50 g unt), 25 g făină, verdeaţă (pătrunjel, ţelină şi mărar), 50 g ceapă, sare, vegeta.
Preparare: Carnea se prăjeşte cu ceapă şi grăsime. Mazărea se adaugă imediat, după ce carnea a fost înăbuşită cu ceapă în ulei. Se toarnă apoi apă cât să acopere mazărea, se adaugă o linguriţă de vegeta şi se lasă să fiarbă acoperite, la foc mic, până când se înmoaie suficient toate ingredientele. Dacă se foloseşte mazăre din conservă, aceasta se adaugă numai la sfârşit, când carnea este bine fiartă. Mazărea din conservă se pune cu sau fără zeama în care a stat. În ambele variante, se va avea grijă ca mazărea şi carnea să nu aibă mult lichid după ce au fiert, deoarece se adaugă făina desfăcută cu sucul sau pasta de roşii şi apă. Se poate pune o parte din suc să fiarbă împreună cu carnea. Sosul trebuie să cuprindă mazărea şi carnea numai cât să le acopere. După ce sosul a fiert câteva clocote împreună cu făina, mâncarea se ia de pe foc, se sărează şi se presară cu verdeaţă tocată mărunt, după preferinţă.

Salată de mazăre cu ton

Ingrediente: 300 g mazăre, 3-4 fire de ceapă verde, 2 castraveţi, 1 cutie de ton mărunţit (scurs de ulei), 2 linguri ulei de măsline, zeamă de la o lămâie, sare, piper.
Preparare: Se curăţă mazărea şi se pune la fiert cu puţină sare. După o oră de fiert, se scurge apa şi se lasă la răcit. Separat, se curăţă ceapa verde şi se toacă rondele, se curăţă castraveţii (preferabil de grădină) şi se toacă mărunt. Se deschide o cutie de ton mărunţit, se scurge o parte din ulei, se adaugă uleiul de măsline, apoi se amestecă, într-un castron, toate ingredientele: mazăre, castraveţi, ceapă, ton şi zeama de lămâie. Se potriveşte de sare şi piper, iar deasupra se presară verdeaţă tocată (mărar, pătrunjel, după gust). Se serveşte rece.

Quesadilla

Ingrediente: 4 lipii, o conservă de mazăre, o cană de brânză rasă, un piept de pui dezosat, tăiat cubuleţe, o linguriţă chimen, 1/2 linguriţă coriandru, sare după gust.
Preparare: Se încinge cuptorul. Într-un vas uns se aşază două lipii. Se pun mazărea, cubuleţele de carne de pui, călite uşor cu chimen, coriandru şi sare. Se adaugă brânza şi se acoperă cu celelalte două lipii. Se lasă la cuptor 10 minute. Pentru a da gust preparatului, mai puteţi adăuga smântână, salsa, avocado sau măsline.

Tortilla

Ingrediente: 1 ceapă, 3 linguri de ulei de măsline, 1 ardei roşu tăiat cubuleţe, 300 g cartofi fierţi tăiaţi rondele, 1 căţel de usturoi zdrobit, 130 g mazăre, 50 g pătrunjel verde tocat, 1 linguriţă de cimbru, 100 ml lapte, 8 ouă, 1/2 linguriţă curry, 1/2 linguriţă boia, sare, piper după gust.
Preparare: Căleşti ceapa, adaugi ardeiul şi le laşi 4 minute la călit. Adaugi cartofii, usturoiul, mazărea, roşiile, pătrunjelul, cimbrul şi le laşi să se călească împreună. Aprinzi cuptorul. Potriveşti preparatul de sare şi piper, îl aşezi într-o tavă unsă. Baţi laptele cu ou, curry, boia şi îl torni peste amestecul de legume. Dai preparatul la cuptor, 30 de minute, până se rumeneşte. Se serveşte tăiat felii.

- mod de preparare -

Este o legumă accesibilă oricărui buzunar, uşor de gătit şi care se prepară în multe feluri: supă, mâncare, piure, salate

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest