Deserturi

Deserturi

Prăjitura cu foi și cremă de vanilie cu bezea

- ingrediente -

  •  Pentru 3 foi:
  • 2 ouă
  • 5 linguri zahăr
  • 5 linguri lapte
  • 5 linguri apă minerală
  • 10 linguri ulei
  • 1 linguriță sare
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf linguriță bicarbonat
  • 650 gr făină
  • Pentru cremă:
  • 4 ouă
  • 4 linguri gris
  • 8 linguri făină
  • 6 linguri zahăr
  • 1200 ml lapte
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1/2 linguriță sare
  • 250 gr unt

- mod de preparare -

 Pentru cele trei foi de aluat procedăm în felul următor: mixăm bine ouăle cu sarea, zahărul și zahărul vanilat până devin spumoase.
Apoi adăugăm pe rând: uleiul, laptele și apa minerală și introducem mixerul în funcțiune pentru că vom incepe să încorporăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.
Mixăm pentru început la treapta inferioară, punând câte puțin din făină, apoi la o treaptă mai mare, iar când se îngroașă aluatul, eliminăm mixerul și amestecăm cu mainile înfăinate.
Încetăm să punem făina atunci când aluatul nu mai este lipicios, dar avem grijă să nu fie prea tare, trebuie să rezulte un aluat puțin elastic și ușor de întins.
Acoperim aluatul cu o folie și îl lăsăm să se odihnească la rece, până când pregătim crema, apoi îl împărțim în trei părți pe care le întindem pe dosul tăvii și le coacem pentru 3-4 minute, la 180 de grade.
Pentru cremă separăm într-un vas cele 4 gălbenușuri și le amestecăm cu 2 linguri de zahăr și puțină sare.
Le diluăm cu puțin lapte rece, adăugăm grișul, făina, amestecăm bine compoziția și o diluăm în continuare cu lapte rece atât cât să se omogenizeze bine totul.
Restul de lapte îl încălzim ușor pe foc și adăugăm peste el compoziția rezultată, amestecând continuu pentru a se omogeniza bine totul.
Fierbem crema la foc mediu amestecând continuu pentru a nu se lipi, iar când atinge punctul de fierbere ridicăm vasul de pe foc, încorporăm imediat untul tăiat în bucățele și adăugăm esența de vanilie.
Acoperim vasul cu o folie și îl lăsăm la rece. Punem folie pentru a nu se forma crustă la suprafața cremei,
Când crema este bine răcită, preparăm din albușurile rămase plus 4 linguri de zahăr, o bezea pe care o batem pe baie de aburi, o lăsăm să se tempereze și o amestecăm ușor cu crema răcită.
Vom obține o cremă mai aerată, mai spumoasă pe care o vom întinde între foi.
Acoperim prăjitura, așezăm o greutate pe ea și o lăsăm la rece 5-6 ore, sau de pe o zi pe alta, apoi o pudrăm cu zahăr și o porționăm.
O servim cu mare poftă alături de cei dragi.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest
Redustore - produse pentru casă

vezi mai multe