Antena Căutare

Ignatul. Ce să nu faci în ziua de Ignat, pe 20 decembrie 2022, ca să îți meargă bine tot anul următor. Tradiții și superstiții

Până la Ajunul Crăciunului, astăzi, marți, este 20 decembrie 2022, cea mai scurtă zi din an, care în calendarele creştin ortodocşilor poartă denumirea de Ignat. Aşa că astăzi, dis-de-dimineaţă, gospodării au început să pregătească sacrificarea porcilor. Află în rândurile de mai jos ce nu trebuie să faci de Ignat ca să-ți meargă bine tot anul.

colaj foto cu pomana porcului de ignat 20 decembrie 2022 Galerie
Până la Ajunul Crăciunului, astăzi, marți, este 20 decembrie 2022, cea mai scurtă zi din an, care în calendarele creştin ortodocşilor poartă denumirea de Ignat. | shutterstock

Tradiţia spune că de Ignat, singura activitate permisă este tăierea porcului şi este interzis să faci alte munci cum ar fi: spălatul, cusutul sau măturatul casei. În oraşe, tradiţia este respectată mai mult sau mai puţin, în funcţie de cat timp liber mai avem și câte lucruri mai avem de făcut, dar la sate, în localitățile mici toata lumea ţine cont de obiceiuri.

Ce nu trebuie să faci de Iganat, pe 20 decembrie 2022, ca să-ți meargă bine tot anul

În această zi, singură activitate permisă este cea a tăierii porcului. Femeile nu au voie să spele, să măture sau să coasă. Sacrificarea animalelor din curte trebuie începută după răsăritul soarelui. Doar lumina va putea ține la distanță spiritele rele.

În ziua de Ignat, femeile nu au voie să săvârșească nicio muncă pentru că altfel vor atrage bolile și supărările asupra casei și familiilor lor. De asemenea, se spune că porci ar trage rufele de pe sârme întinse la uscat.

Stâpânul casei poate unge frunțile copiilor cu sângele porcului, făcându-le pe frunte semnul crucii. Astfel, cei mici o să crească sănătoși și puternici. Părul porcului este păstrat iar părinții îl folosesc să îi afume pe cei mici ori de câte ori aceștia sunt bolnavi sau deocheați.

Citește și: Superstiții de Crăciun 2022. Ce nu trebuie să faci ori să porți pentru a-ți merge bine

Înainte de sacrificarea porcilor, locul unde are să se săvârșească activitatea trebuie purificat printr-un ritual. Mai întâi e tămâiat și stropit cu apă sfințită și astfel duhurile rele sunt îndepărtate. După sacrificarea animalului, lucru făcut de bărbatul casei, femeia are voie să tranșeze carnea după ce bărbatul a făcut semnul crucii.

Ea zice rugăciunea Tatăl Nostru și apoi se apucă de tranșat. Chiar dacă această zi este în postul Crăciunului, după tăierea porcului, gospodinele pregătesc pomana porcului.

Pentru ca în gospodărie să le meargă bine celor care au sacrificat porcul, ei trebuie să bage capul porcului în casă cu râtul înainte. Din sângele porcului se poate face și un leac pentru copii atunci când vor fi răciți. Se amestecă sângele cu mei și se lasă la uscat, iar apoi poate fi folosit când cei mici sunt bolnavi.

Citește și: Cât costă 1 kg de șorici acum și cât a ajuns să coste 1kg de slănină de porc. Prețurile la care românii se uită dublu

Legenda Ignatului. Cum au ajuns oamenii să taie porcul de Ignat pe 20 decembrie 2022

Legenda spune că în această zi de 20 decembrie, cu mulți ani în urmă, Ignat și tatăl său au vrut să taie porcul și să îi dea cu securea în cap porcului, dar din nefericire acesta îl lovește pe tatăl său și acesta moare.

Supărat nevoie mare, Ignat pleacă în lume și le spune tuturor păcatul său, întrebându-i ce să facă să îi fie iertată greșeala, potrivit Creștin Ortodox. Pe drum se întâlnește cu un preot, iar el îi spune să își stabilescă o locuință lângă o apă curgătoare. El i-a mai spus să înfingă un lemn în pământ și dacă se aprinde în trei ani, înseamnă că Dumnezeu l-a iertat. Dacă nu se aprinde, înseamnă că nu va fi iertat.

Ignat ajuta mereu oamenii să treacă apa curgătoare cu barca fără să le ia niciun ban. Doi bătrâni i-au cerut ajutorul, fiind aproape să se înece, iar Ignat le-a dat o mână de ajutor. După ce i-a salvat, cei doi moșnegi i-au ascultat povestea. Cei doi bătrâni erau Dumnezeu și Sfântul Petru.

Copiii lui Ignat au început să plângă de foame, iar Dumnezeu a făcut să apară pâine proaspătă în tastul pe care îl pregătea nevasta lui Ignat.

Citește și: Cât mai costă un kilogram de porc, proaspăt tăiat. Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar, comparativ cu prețul din comerț

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x