Antena Căutare

UPDATE! Cererea de suspendare a lui Basescu va fi votata vineri. Vezi ce prevede aceasta!

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca in urma sedintei de astazi s-a decis ca joi, la ora 10.00, sa se dea citire cererii de suspendare a presedintelui. Dupa aceasta citire, presedintele va fi anuntat de decizie, dupa care isi va putea spune punctul de vedere in fata Parlamentului.

UPDATE 19.37: Presedintele Traian Basescu a primit, miercuri, la ora 19.05, de la Parlament, solicitarea privind suspendarea sa din functie, anunta Presedintia, care nu precizeaza daca seful statului va participa la sedinta Camerelor reunite pe tema suspendarii sale.

Antonescu, a declarat, miercuri, ca plenul comun va propune, joi, Curtii Constitutionale un termen pentru formularea unui aviz referitor la cererea de suspendare a presedintelui, mentionand ca acesta va fi de "circa 24 de ore".

"Le vom propune un termen de circa 24 de ore", a sustinut Antonescu, precizand ca avizul ar putea veni pana vineri, in partea a doua a zilei.

Dupa primirea acestui aviz, va avea loc o a doua sedinta extraordinara, in care se va discuta si se va vota suspendare presedintelui.

"Vineri speram sa primim acest aviz, fie el favorabil sau nu."

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a anuntat, miercuri, ca documentul pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu este finalizat, contine 17 pagini si se refera la ultimii doi ani si jumatate.

Potrivit Antena3, documentul contine 7 motive de suspendare. Presedintelui i se reproseaza incalcari repetate ale Constitutiei.

I. Presedintele a uzurpat rolul prim-ministrului si s-a substituit in atributiile constitutionale ale Guvernului.

II. Presedintele a incalcat in mod repetat drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutie.

III. Presedintele a incalcat in mod repetat principiul separatiei puterilor in stat si independenta justitiei.

IV. Presedintele a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si a incalcat procedura de revizuire a Constitutiei prevazuta de legea fundamentala.

V. Presedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a facut presiuni directe asupra judecatorilor Curtii, facandu-le „vizite" inaintea unor decizii importante.

VI. Presedintele a incalcat sistematic principiul neapartenenței politice a persoanei care ocupa functia prezidentiala si a abandonat rolul constitutional de mediator in stat si in societate.

VII. Presedintele a incalcat in mod grav prevederile Constitutiei si principiul fundamental al democratiei reprezentative, atunci cand declara ca nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar daca aceasta formatiune politica va obtine majoritatea absoluta in Parlament.

Citeste si Antena3!

FOTO: Intact Images

Guvernul a modificat Legea Curtii Constitutionale. CCR nu se mai poate opune suspendarii presedintelui ... UPDATE! Suspendarea presedintelui, pe repede-inainte: CCR se intruneste vineri, la 9.00, Parlamentul voteaza la 17.00!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x