Antena Căutare

UPDATE! Nature si FAZ il acuza de plagiat pe Victor Ponta

Revista Nature si cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) il acuza pe premierul Victor Ponta ca a plagiat mare parte din lucrarea sa de doctorat pe tema Curtii Penale Internationale, din 2003. Interesant este insa si faptul ca articolele vin la numai cateva zile dupa ce presedintele Traian Basescu l-a ironizat pe Victor Ponta, de mai multe ori, intr-o conferinta de presa in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European, declarand: "Cand esti doctor in drept, esti tare. Dottore!". In acelasi timp, prezent in cadrul emisiunii "Subiectiv", de la Antena3, senatorul UDMR Gheorghe Frunda a estimat ca aparitiile nu sunt intamplatoare, fiind de parere ca este un articol platit, nefiind primul demnitar care are parte de o astfel de acuzatie.

UPDATE 23.30: Premierul Victor Ponta a raspuns acuzatiilor de plagiat la sosirea pe Aeroportul Otopeni din vizita pe care a efectuat-o luni in Austria: "Cred ca domnul presedinte s-a suparat si mi-a verificat teza de doctorat (...) Eu tot am sa merg la Consiliul European".

"Premierul Victor Ponta a fost acuzat ca a copiat largi sectiuni ale tezei de doctorat in drept din 2003, fara a cita sursele bibliografice corespunzatoare. Daca acuzatiile se vor dovedi intemeiate, ar putea aparea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. In plus, acuzatiile ridica noi dubii in legatura cu capacitatea Guvernului de combatere a coruptiei in invatamantul superior", scrie revista Nature, care afirma ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima, fara a prezenta dovezi insa, ce arata ca mai mult de jumatate din lucrarea de doctorat de 432 de pagini scrisa de Ponta ar contine texte copiate. In plus, teza a fost republicata drept carte, cu foarte mici modificari, in 2004, si constituie baza unei alte carti, din 2010, privind responsabilitatea in dreptul international umanitar.

"Parti substantiale ale textelor din cele trei lucrari par sa fie identice sau aproape identice cu materiale scrise in limba romana de specialistii in drept Dumitru Diaconu si Vasile Cretu. De asemenea, textul se aseamana cu traduceri in romana ale unei lucrari in engleza publicata de specialistul Ion Diaconu", subliniaza jurnalistii Nature.

Aproape in acelasi timp, un articol in care premierul este acuzat de plagiat a aparut si pe site-ul FAZ. In acesta, jurnalistii au realizat o paralela intre mai multe cazuri de plagiat la nivel european, comparandu-l pe Victor Ponta cu presedintele Ungariei Pall Schmitt si cu fostul ministru german al Apararii Karl Theodor zu Guttemberg, care au demisionat in urma unor astfel de acuzatii.

Saptamana trecuta, presedintele Basescu a spus ca ii da lui Victor Ponta "un mic drept la replica pentru toate atacurile", explicand ca "acel putin acid legat de doctor, pentru ca domnul prim-ministru Victor Ponta este un doctor facut de domnnul Adrian Nastase, caruia nu-i putem contesta cunostintele in materie de drept international... Deci, chiar putinul acid este o foarte mica, un foarte mic drept la replica pentru toate atacurile pe care prim-ministrul le-a facut de la momentul in care i-am pus mandatul in mana si pana astazi".

Tensiuni intestine in PDL: inca doi parlamentari au demisionat... Traian Basescu: Urmeaza inca un an de criza...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x