Antena Căutare

Victor Ponta, somat de UE sa restaureze puterile CCR. Premierul raspunde afirmativ

Uniunea Europeana (UE) l-a somat pe premierul roman Victor Ponta sa "restaureze puterile Curtii Constitutionale (CCR)" si sa "nominalizeze un mediator sustinut de catre toate partidele" politice, informeaza AFP. Ponta a reactionat imediat si a spus ca decizia finala privind referendumul va apartine Curtii, care va emite imediat dupa scrutin o decizie de validare sau invalidare, Guvernul angajandu-se sa respecte aceasta decizie.

Intr-un comunicat dat publicitatii la finalul unei intalniri cu Victor Ponta, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si-a reafirmat "preocuparile serioase", in special cu privire la "respectarea statului de drept, independentei justitiei si rolului Curtii Constitutionale".

Premierul a reactionat prompt, afirmand ca decizia finala privind referendumul va apartine Curtii Constitutionale, care va emite imediat dupa scrutin o decizie de validare sau invalidare. "Ordonanta de urgenta nu ramane nerezolvata, saptamana viitoare Parlamentul se va reuni pentru a pune in acord toate textele, pentru ca in acest moment este vorba de trei legi : Legea initiata de domnul Basescu si PDL prin care presedintele nu poate fi demis decat daca majoritatea absoluta a romanilor voteaza in acest sens, este si al doilea text de lege aflat la Curtea Constitutionala in care se vorbeste de majoritatea celor care voteaza, dar cu o conditie de cvorum si a treia lege, care a fost si in 2007, cuprinsa si in ordonanta, in care se vorbeste de majoritatea celor care participa. In acelasi timp insa am spus care este solutia de a asigura atat pentru Comisia Europeana, cat si pentru toti cei implicati in procesul din Romania: pe 29 iulie va fi referendumul, care nu produce niciun efect juridic decat dupa ce a doua zi, probabil, pe 30 iulie, Curtea Constitutionala il valideaza si spune daca rezultatele sunt valide sau nu", a Ponta, la Bruxelles.

Haoleu, Oslo, pamant rromanesc!... Referendumul, validat de 9.154.306 persoane plus un vot...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x