Antena Căutare

Aeroportul Baneasa, rezervat VIP-urilor, Otopeniul se extinde

In urmatorii doi ani, Aeroportul “Aurel Vlaicu” din Baneasa va fi rezervat doar zborurilor business si VIP, urmand ca traficul low-cost sa fie mutat pe Aeroportul Otopeni, potrivit declartiilor ministrului Transporturilor, Anca Boagiu.

"Intr-un stat si o capitala europeana, cu o evolutie normala, transformarea Aeroportului Baneasa este absolut necesara. Este un pas foarte important si un mesaj foarte bun pe care il da statul roman si un mesaj foarte bun pentru bucuresteni, care se pot mandri ca au un aeroport VIP, ca in alte tari", a declarat Boagiu.

Astfel, in vara anului viitor va fi finalizata reorganizarea interioara a aeroportului, valoarea investitiei fiind de un milion de euro, majoritatea curselor vor fi cu aeronave de capacitate redusa, respectiv opt-zece locuri, si minimum 80% din numarul pasagerilor sunt business. De asemenea, vor exista terminale dedicate pentru aviatie generala si VIP.

Pentru transformarea Aeroportului Baneasa va fi necesara dezvoltarea infrastructurii aeroportuare (terminal, heliport, platforme), dezvoltarea infrastructurii adiacente (turn de control, hangare, zona de intretinere si alimentare) si dezvoltarea infrastructurii de acces (statie subterana de metrou si parcari).

Mutarea traficului low-cost pe Otopeni inseamna majorarea taxelor platite de operatori, care va determina si majorarea pretului biletelor.

Boagiu a spus ca pretul unui bilet low-cost nu ar trebui sa fie majorat cu mai mult de 4,5 euro in urma mutarii curselor pe Aeroportul Otopeni.

Intentia eliminarii zborurilor comerciale pe Baneasa si transformarea aeroportului intr-o unitate dedicata curselor business si VIP a fost anuntata de autoritati inca de acum cativa ani, dar pana in prezent nu a fost pusa in aplicare.

Ministerul Transporturilor vrea sa dezvolte Aeroportul "Henri Coanda" din Otopeni si sa dubleze suprafata de teren ocupata de aceasta unitate, operatiune care necesita exproprierea a 600 de hectare de teren in zona de est a aerogarii. "Urmeaza sa facem exproprieri pentru extinderea Aeroportului Otopeni in zona de est, unde vom dubla suprafata actuala de 650 hectare", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, directorul general al companiei Aeroporturi Bucuresti, Tudor Jidav.
Potrivit business planului, valoarea totala a investitiilor este de 1,3 miliarde de euro, cu o finalizare in anul 2030.
"Aeroportul «Henri Coanda» are potentialul Aeroportului Heathrow din Londra, ideea este sa existe potential de trafic in Romania", a mai spus Jidav.
Astfel, urmeaza sa fie finalizat in martie 2011 un nou terminal, iar in decembrie 2011 reconfigurarea terminalelor Sosiri Internationale si Curse Interne, iar in iulie 2012 extinderea terminalului Plecari Internationale.
Capacitatea aeroportului va fi de sase milioane de pasageri pe an, va avea 104 ghisee check-in si 32 de porti de imbarcare (27 Schengen si 5 Non-Schengen).
Programul de dezvoltare a aeroportului are ca obiective dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, metrou si cale ferata, pentru a asigura accesul in zona de est a aerogarii, dezvoltarea infrastructurii aeroportuare pentru preluarea traficului de pasageri, pentru preluarea traficului de marfa si posta prin realizarea unei platforme multimodale cargo si realizarea unui parc tehnologic high tech pentru dezvoltarea activitatilor conexe transportului aerian.
Pe Aeroportul Otopeni vor fi mutate si zborurile low-cost, operate in prezent pe Baneasa.
Sursa: Jurnalul National

Nicolae Popa, in exclusivitate pentru Observator... Sotii Ceausescu, reinhumati in secret intr-un alt mormant...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x