Antena Căutare

Producatorii de mezeluri isi bat joc de populatie! Vezi ce contin de fapt preparatele din carne!

Platesti carne, mananci apa cu sare! O echipa a Observatorului a testat pastrama, jambonul si sunca scoase la vanzare de mai multi producatori de pe piata. Rezultatele sunt uluitoare. Preparatele au in compozitie peste 70% apa. Mai grav decat faptul ca suntem pacaliti, este ca ajungem sa ne punem sanatatea in pericol cu fiecare dumicat.

Pastrama, piept presat, slanina, jambon, sunculita taraneasca sau coaste afumate. Aproape ca nu e casa in Romania in care sa nu gasesti unul dintre aceste produse. Le alegem din raft ghidati de informatiile de pe eticheta, dar ce mancam de fapt?


Un reporter al Observatorului si-a umplut cosul cu 7 preparate din carne pe care le gasiti in mai toate hipermarketurile. Unele dintre ele sunt in folie vidata, altele, proaspat feliate. Toate au ajuns direct intr-un laborator avizat de Ministerul Sanatatii.

Dupa cateva zile de teste, a venit si rezultatul-surpriza:

Sa le luam pe rand. Pastrama. Indiferent de producator, daca a fost in vid sau feliata, sau de pret, s-a platit pentru un sortiment 25 de lei kilogramul si pentru altul 30, are aceeasi problema.

Cu alte cuvinte, pastrama e 75% apa, 2% grasime, un procent e sarea, un altul conservantii, iar carnea, care teoretic e ingredientul de baza...

Cine pofteste la sunculita taraneasca ar trebui sa stie ca tot apa va manca. Doua sortimente de sunca testate, ambele cumparate cam la acelasi pret 20 de lei pentru 500 de grame, au primit acelasi verdict:

Situatia e identica si la coastele afumate. In plus, coastele se pot lauda ca depasesc cantitatea de sare admisa. Adica, 100 de grame de coaste contin 5,13 grame de sare, in conditiile in care un om trebuie sa manance intr-o zi doar 5 grame de sare.

In concluzie, ajungem sa platim cam 25 de lei pentru un kilogram de... apa cu sare. Cine poate fi tras la raspundere? Potrivit legii, nimeni. In cazul preparatelor din carne pe care le-am testat, adica specialitati fierte si afumate, regulile sunt practic inexitente in privinta compozitiei.

Cu alte cuvinte, consumatorul e la mana bunului simt pe care il are sau nu producatorul. Iar cei mai multi producatori profita si injecteaza masiv saramura in alimente.

Cat despre putinele proteine... o parte din proteine se datoreaza tendoanelor, ligamentelor, zgarciurilor, cum se numesc aceste gen de produse popular. Acestea au proteine de clasa a III-a , deci de calitate indoielnica.

Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au descoperit, in ultimii 5 ani de verificari, ca peste 40% din carnea de pe piata contine sare si apa in exces. Un producator primeste, cand e prins cu marfa umflata de apa, o amenda de maximum 50 de mii de lei. Un mizilic, daca te uiti la profiturile facute din apa chioara.

Timis: O bataie intre doua familii de rromi s-a soldat cu trei victime printre care si o femeie gravida... Noi informatii socante, la doi ani de la tragedia din Maternitatea Giulesti. Mai multi martori cheie nu au fost audiati...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x