Antena Căutare

15 noiembrie 1987: A avut loc revolta anticomunista a muncitorilor de la Brasov

Pe 15 noiembrie 1987 muncitorii brasoveni s-au saturat de conditii grele de viata si de munca din Romania comunista si s-au revoltat impotriva regimului. Circa 20.000 de oameni s-au adunat in centrul orasului scandand impotriva conducerii de partid si stat. Manifestatia a fost inabusita de fortele de Securitate si de Militie, sute de oameni fiind arestati si ulterior condamnati si deportati.

Primele proteste au inceput practic pe 14 noiembrie 1987, la Sectia 440 „Matrite” a intreprinderii de autocamioane Steagul Rosu. Muncitorii nu au primit decat jumatate de salariu si, fara sa fie organizati dinainte, au decis sa nu mai lucreze, iar schimbul de noapte nici nu a pornit utilajele. Conducerea fabricii nu a dat atentie actiunii, iar apoi a refuzat sa discute cu oamenii. La ora 7.00 au sosit si muncitorii din schimbul I. Starea de agitatie si protestele s-au amplificat. In jurul orei 11:00 munictorii au luat hotararea sa mearga la sediul Comitetului Judetean de Partid pentru a se face ascultati si au pornit in mars spre centrul orasului.

Initial, demonstrantii au scandat revendicari sociale: „Vrem mancare si caldura!”, „Vrem banii nostri!”, „Vrem mancare la copii!”, „Vrem lumina si caldura!” si „Vrem paine fara cartela!”. In dreptul Spitalului Judetean, ei au cantat imnul revolutiei de la 1848, „Desteapta-te, romane!”. Ajungand in centrul orasului, coloanei de manifestanti i s-au alaturat mii de muncitori de la fabricile Tractorul si Hidromecanica, elevi, studenti si alti locuitori ai Brasovului. Din acest moment, protestul s-a transformat intr-unul politic, iar oamenii au inceput sa scandeze sloganuri precum „Jos Ceausescu!”, „Jos comunismul!”, „Jos dictatura!” sau „Jos tiranul!”.

Ajunsa in centrul orasului, multimea a luat cu asalt cladirea Comitetului Judetean de Partid si sediul Primariei, „aruncand in piata portretele lui Ceausescu si alimente de la cantina Partidului, bine aprovizionata”. Ziua de 15 noiembrie era una electorala, populatia fiind chemata sa valideze autoritatile locale din Brasov, rezultatele fiind hotarate deja de activul de partid. In acel an de drastice rationalizari, pe protestatari i-a infuriat in special abundenta de produse alimentare pregatite pentru a celebra victoria dupa un simulacru de alegeri locale. Cei care au patruns in cladirea Comitetului de Partid au gasit acolo produse care in acea perioada erau considerate delicatese: salam de Sibiu, cascaval, banane, portocale, Pepsi. Protestatarii furiosi au distrus mobilierul, aparatura si au spart geamurile cladirii.

Manifestantii au distrus toate simbolurile regimului comunist, iar un rug urias, alcatuit din inregistrari de propaganda si documente de partid, a ars in piata din centrul Brasovului. La sosirea serii, fortele de Securitate si Militie au inconjurat zona centrala a orasului si au imprastiat prin forta revolta. Au fost folosite inclusiv gaze lacrimogene, caini si masini blindate. Nimeni nu a fost ucis, dar circa 300 de protestatari au fost arestati si apoi condamnati. Totusi, deoarece regimul ceausist a ales sa trateze protestele ca pe „cazuri izolate de huliganism”, sentintele nu au depasit trei ani de inchisoare fara privare de libertate, o sentinta relativ moderata in codul penal comunist. Instanta a cerut executarea pedepselor la locul de munca si deportarea din oras a celor condamnati. Dupa 1990 au putut fi documentate de catre cercetatori circa 100 de sentinte in Brasov, in timp ce alti manifestanti au fost condamnati in urma unor procese tinute pe tot teritoriul Romaniei.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 15 noiembrie:

1813 - Gheorghe Asachi a deschis la Academia Domneasca din Iasi un curs in limba romana pentru a preda in limba nationala, un curs de inginerie si hotarnicie. Cursul a functionat pana in 1818.

1836 - A fost infiintat la Iasi Conservatorul Filarmonic si Dramatic, sub directia lui Gheorghe Asachi, spatarului Vasile Alecsandri (tatal) si a vornicului Stefan Catargiu; si-a incheiat activitatea in 1840.

1868 - S-a nascut biologul Emil Racovita, membru si presedinte al Academiei Romane, primul explorator roman in Antarctica. In 1899 participa la expeditia intreprinsa de vasul "Belgica" in Antarctica. In 1920, la Universitatea din Cluj, organizeaza primul Institut de Speologie din lume.

1876 - S-a nascut Anna de Noailles (nascuta Brancoveanu), scriitoare franceza de origine romana. A fost prima femeie membra a Academiei Regale din Belgia si a fost aleasa membra de onoare a Academiei Romane, alaturi de cantareata de opera Elena Macarescu, fiind primele femei admise in aceasta institutie.

1889 - Imparatul Pedro al II-lea a fost detronat, iar Brazilia s-a proclamat Republica Federativa.

1891 – S-a nascut feldmaresalul german Erwin Rommel. A fost unul dintre cei mai remarcabili feldmaresali ai Germaniei in Al Doilea Razboi Mondial. Rommel a fost comandatul trupelor germane din Africa, trupele numite Afrikakorps, ceea ce i-a atras porecla “Vulpea desertului”. Mai tarziu, a fost numit comandantul fortelor germane care urmau sa se opuna invaziei Aliatilor in Franta. A fost considerat, fara dovezi foarte clare, ca facand parte din grupul de conspiratori care a intentionat sa-l asasineze pe Hitler in incercarea de insurectie antinazista sub numele de cod „operatiunea Valkiria”. Dupa ce aceasta operatiune a fost deconspirata Rommel s-a sinucis pentru a nu fi acuzat de inalta tradare.

1911 - S-a nascut Alexandru Cioranescu, lingvist, etimolog, istoric, poet, prozator.

1916 - A incetat din viata scriitorul polonez Henryk Sienkiewicz, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1905. Este considerat parintele romanului istoric polonez. A scris carti de mare impact si de mare succes la public: "Potopul", “Prin foc si sabie”, “Pan Wołodyjowski", Quo vadis?" sau "Cavalerii teutoni".

1917 - A incetat din viata Emile Durkheim, fondatorul scolii franceze de sociologie; a stabilit obiectul si metodele de studiu ale sociologiei: "Regulile metodei sociologice".

1955 - Consiliul de securitate al ONU a aprobat primirea in randurile organizatiei a 16 de noi state printre care s-a aflat si Republica Populara Romana.

1956 – A avut loc premiera primul film in care a jucat Elvis Presley, “Love me tender” la cinematograful Paramount in New York.

1969 - La Washington DC a avut loc una dintre cele mai mari manifestatii de protest. Intre 250.000 si 500.000de oameni au demonstrat impotriva Razboiul din Vietnam.

1976 - A incetat din viata marele actor francez de teatru si film Jean Gabin. El a jucat alaturi de actori ca Fernandel si Louis de Funès. A jucat in “Clanul sicilienilor”, alaturi de Alain Delon, si a interpretat rolul comisarului Maigret in mai multe ecranizari dupa romanele lui Georges Simenon.

1990 - A avut loc, la Brasov, o demonstratie de mari proportii cu prilejul aniversarii a trei ani de la revolta anticomunista a muncitorilor si locuitorilor din Brasov. In frunte cu membrii Asociatiei "15 noiembrie", demonstrantii au parcurs vechiul traseu al manifestatiei din 1987.

2008 - Romania: Opt mineri si patru membri ai echipelor de salvare au murit in urma a doua explozii la mina Petrila.

Biletele pentru concertul "The Wall" al lui Roger Waters vor fi puse in vanzare de vineri... Recomandari pentru weekend: Targuri de toamna...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x